Margot Swart

Hallo, ik ben Margot Swart. Ik ben in 1980 geboren én getogen in Nieuwkoop. Ik kom uit een hele sportieve familie en sport en bewegen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik begon toen ik jong was met het trainen geven van hockey aan een groep jongens. Dat deed ik naast mijn eigen training én wedstrijden die ik speelde, dus er werden heel wat uren doorgebracht op de club.

Eigenlijk heb ik alle balsporten altijd leuk gevonden. Ook later, tijdens mijn werk als trainer van jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematieken, gebruikte ik sport vaak als middel om ze (nieuwe) vaardigheden aan te reiken. Sportiviteit, omgaan met teleurstelling, tegen je verlies kunnen, communiceren met je teamgenoten,... Er komt zoveel kijken bij samen bewegen.
Dat maakte dan ook dat het samenwerken met honden direct goed bij mij aansloot. Samen hebben we heel wat jongeren in beweging gezet de afgelopen 10 jaar. Ondertussen werk ik al een poosje, als jeugd- en gezinsprofessional, fulltime vanuit mijn eigen bedrijf CoHond. Verschillende gemeenten hebben onze zorg ingekocht en daar worden we gefinancierd vanuit de jeugdwet.

Omdat ik de vraag al snel niet meer alleen aankon ben ik verschillende samenwerkingen aangegaan en op dit moment werken we met 10 trainers en 15 honden. De trajecten waar wij het meest voor gevraagd worden zijn jongeren met veel (negatieve) ervaringen met hulpverlening. Zij hebben niet altijd veel motivatie om een nieuwe hulpverlener te leren kennen. Ook jongeren die dubbele diagnoses hebben gekregen waardoor de `reguliere' hulpverlening niet altijd toereikend is voor ze kunnen gebruik maken van het traject.
 Door de inzet van onze psychosociaal hulphonden vinden jongeren onze trainingen vaak erg leuk. Daardoor mogen we samen met onze honden vaak een stuk mee wandelen op het pad dat leidt naar een stabiel leven als volwassene.

Sinds 2018 verzorg ik in samenwerking met Topdogtrainingen Nederland de Topdogopleiding in Alphen aan den Rijn. In 2021 heb ik samen met een collega een tweede bedrijf opgezet. Zaak op Poten & Co. Onze missie is om een groot, transparant netwerk te creëren binnen het AAI werkveld zodat we van elkaar kunnen blijven leren en zodat iedereen weet wat voor mooie dingen `ons werkveld' te bieden heeft. Kortom, ik ben altijd in beweging. 

Niet op de laatste plaats komt dat door mijn beste maatjes: Morris, Yindee, Moos & Trippel. Zij zorgen er steeds weer voor dat er veel nieuwe, mooie, pure verbindingen ontstaan! 

Sinds 2022 kan dat ook via de DAI Academy waar mijn nieuwe verdiepingscursus "Zet je Deelnemer in Beweging" in juni op de agenda staat.