Verdiepingscursussen

Verdiepingscursussen kunt u volgen vanaf u level 1 heeft afgerond. Ideaal dus om te proeven van verschillende mogelijkheden of alvast wat meer informatie te krijgen over een bepaalde doelgroep.

Wilt u graag deelnemen aan een verdiepingscursus? Dat kan! U kunt onmiddellijk inschrijven, boeken en betalen via onze webwinkel.

Werken aan faalangst met de inzet van honden 

(Geaccrediteerd bij AKR. ID nummer: 414868)

Wilt u graag meer weten over faalangst en de mogelijkheden om de hond in te zetten bij een training gericht op deze problematiek?

In deze 2-daagse verdiepingscursus krijgt u naast achtergrondinformatie ook een kant-en-klaar lespakket om de training te kunnen geven. Theorie en praktijkopdrachten wisselen elkaar af.  Deze cursus wordt gegeven door Catharina van Klaveren van Kind en Therapiehond en geeft 5 accreditatie-punten bij het AAI-register.

Investering: €275,- p.p. exclusief BTW
Maximaal 6 deelnemers, lunch inbegrepen

Data: 7 en 21 september 2022

Angst voor honden, 'special needs' - online

(Geaccrediteerd bij AKR. ID nummer: 432491)

De bijscholing Angst voor honden 'Special needs' is voor iedereen die met mensen met een beperking werkt of mensen met angst voor honden begeleidt of wil begeleiden. Wilt u graag mensen ( met een beperking ) beter kunnen begeleiden met hun hondenangst of wilt u gewoon meer weten over Angst voor honden bij mensen met 'Special Needs'? Dan is deze bijscholing wat voor u!

Bij uw aanmelding voor deze verdieping krijgt u een link naar een filmpje waar alle theorie uitgebreid wordt uitgelegd. De gebruikte powerpoint krijgt u toegezonden via e-mail. Daarnaast krijgt u een uur een online consult om vragen te kunnen stellen en de theorie te bespreken. Deze cursus wordt gegeven door Mandy van Laar.

Na deze theorie wordt een oefendag 'Acteer en Leer' aangeraden om zo de theorie samen met uw hond in de praktijk te oefenen.

Investering: €55,- p.p. exclusief BTW.

Data in overleg

R.I.E.C.H.®

R.I.E.C.H.® is een coachhandleiding om mensen te begeleiden met hun hond. Door R.I.E.C.H.® leren ze echt begrijpen waar problemen vandaan komen. Doordat ze beter inzicht krijgen in wat er speelt, willen eigenaren zelf dingen veranderen. Nadat u R.I.E.C.H.® hebt doorgenomen met de eigenaar kunt u daarna de geschikte trainingsmethode zoeken die past bij die combinatie of krijgt u misschien zelf wel een heel ander beeld van wat er zich afspeelt tussen u en uw hond. Voor Dog Assisted Coaching is deze coachtool ook zeker een aanrader!
R.I.E.C.H.® staat voor Ruimte, Ik/jezelf zijn, Erkenning, Communicatie en Hiërarchie. Op de Facebook van Mandy's Matrix kunt u een beetje een idee krijgen van R.I.E.C.H.®. Daar worden door middel van deze manier verschillende onderwerpen onder de loep genomen.
Vanaf 2022 gieten we deze verdiepingscursus van R.I.E.C.H.® in een nieuw jasje. In plaats van een online cursus wordt het nu een vierdaagse cursus waarbij er een mooie mengeling is van theorie en praktijk. U ervaart zelf wat voor effect  R.I.E.C.H.® kan hebben en hoe u dit bij uw eigen cursist of coachee kan gebruiken of kan inzetten. Twee van de vier dagen zijn online avonden. De andere twee dagen zijn praktijkdagen.
Naast de theorie- en praktijkopdrachten krijgt u ook een mooie cursusmap mee van zo'n 100-tal bladzijden, gemaakt door Tine Arets. In deze map staat alle theorie duidelijk geschreven en worden er verschillende mogelijkheden aangehaald in verband met hoe u de theorie in praktijk kan omzetten en welke opdrachten u kan doen. Deze cursusmap is een waardevolle bijdrage waar u thuis steeds terug in kan lezen en ideeën uit kan halen.

Na de praktijkdagen wordt u toegevoegd aan een online groep waar u nog 2 casussen gaat uitwerken en delen. Daar kan u ook al uw vragen stellen of uw medecursisten hulp bieden met hun vragen of problemen. Op iedere casus krijgt u feedback van de docent.

Als alle casussen met een voldoende worden afgerond, krijgt u een diploma en kunt u zichzelf R.I.E.C.H.® begeleider noemen. Onderaan deze pagina krijgt u een link naar uw website. Tijdens het gehele proces kunt u vragen stellen, krijgt u voldoende begeleiding en kunt u elkaar ook helpen in de Facebookgroep.
Wij denken dat R.I.E.C.H.® de handleiding moet zijn voor elke coach, instructeur en gedragstherapeut om zo dieper te kunnen kijken waar problemen vandaan komen!
Deze cursus wordt gegeven door Tine Arets. De online avonden zijn van 19u tot ten laatste 22u. De praktijkdagen zijn steeds van 10u tot 15u.

Investering: €299,- p.p. exclusief BTW
Maximaal 6 deelnemers, lunch inbegrepen

Data: najaar: online: 19 september en 3 oktober; praktijkdagen: 26 september en 10 oktober

Deze instructeurs/coaches gebruiken de R.I.E.C.H.® methode

Mandy van Laar     Doktersnuffel.nl
Tine Arets         Therapy4Dogs.be
Arienne Blokdijk       KingCoaching.nl
Wendy van de Mortel          HappyFellowCreatief.nl
Twanneke Hertsenberg     Twanneke
Danielle Mastenbroek         Happyhonden.nl
Suzan Vlaming                       Clinidogs.nl
Wilma Everaarts     DAVE Dog Assistant

Werken aan emotieregulatie met inzet van een hond

Veel kinderen en jongeren hebben moeite met het reguleren van hun emoties. Al dan niet als gevolg van psychiatrische problematiek en/of een (licht) verstandelijke beperking.

Wilt u graag meer weten over emotieregulatie en de mogelijkheden om de hond in te zetten bij een training gericht op deze problematiek? Dan is deze verdiepingscursus iets voor u.
Samen met de cliënt en diens systeem (thuis en school) werkt u gedurende de training aan een begeleidingsplan dat helpt de emoties te reguleren.

In deze 2-daagse verdiepingscursus krijgt u naast achtergrondinformatie ook een kant-en-klaar lespakket om de training te kunnen geven. Theorie en praktijkopdrachten wisselen elkaar af.  Deze cursus wordt gegeven door Catharina van Klaveren van Kind en Therapiehond.

Accreditatie bij het AAI-register wordt aangevraagd.

Investering: €275,- p.p. exclusief BTW per twee dagen

Data: 20 april en 4 mei 2022 ; 
28 september en 12 oktober 2022

Psychofysiek werken, samen met uw hond

Bent u op zoek naar een praktische cursus waarvan de opdrachten en werkvormen direct toepasbaar zijn binnen uw praktijk? En wilt u graag meer weten over het werken vanuit een lichaamsgerichte benaderingswijze, samen met uw hond?

Wat leert u?

U ervaart zelf én ondergaat wat lichaamsgericht werken écht betekent en leert de opdrachten toepassen door ze zelf te doen. Ook leert u hoe u vanuit verbinding tussen lichaam en geest kunt bouwen aan zelfcontrole, vertrouwen en mentale kracht. Door dit proces samen met uw hond te beleven krijgt u een prachtige en krachtige ervaring.

Na het volgen van de cursus kan u zelfstandig vanuit een psychofysieke invalshoek gaan werken met cliënten in uw eigen praktijk. In een overzichtelijk cursusboek vindt u een uitgewerkt programma met alle werkvormen die aan bod komen.

Door te werken aan lichaams- en zelfbewustzijn kan u emoties en spanningen die opkomen eerder herkennen en voelen. Als u zichzelf leert kennen in verschillende situaties en u weet hoe u erop kunt reageren, bouwt u aan zelfkennis en zelfvertrouwen.

Ook wordt er gewerkt met mentale kracht. Uw innerlijk kompas (focus) en het geloven in uw eigen mogelijkheden versterkt het gevoel van zelfcontrole.


Wat gaat u doen?

Cursusdag 1

We starten met een gezellig ontvangst waarbij er koffie, thee en wat lekkers voor u en uw hond klaarstaat. We doen een kennismakingsopdracht, zodat er een fijne sfeer in de groep ontstaat.

Daarna krijgt u een korte theoretische inleiding over psychofysiek werken. Vervolgens gaat u aan het werk met thema’s als zelfbewustzijn & lichaamsbewustzijn, mentale kracht & grenzen.

Aan het einde van de cursusdag is er ruimte voor evaluatie en reflectie. U ontvangt (huiswerk)opdrachten waarmee u kunt oefenen, welke in cursusdag 2 behandeld worden.

Cursusdag 2

Ook nu gaat u weer samen met uw hond aan de slag met verschillende thema’s, zoals persoonlijk leiderschap.

Maar eerst starten we wederom met een gezellig ontvangst en alles wat daarbij hoort. We bespreken kort de behandelde thema’s uit cursusdag 1 en er is ruimte voor het stellen van vragen.

Daarna wordt aandacht besteed aan de thuisopdrachten. Door te kijken en luisteren naar elkaars opdrachten, kan u inspiratie opdoen en ideeën met elkaar uitwisselen. Zo groeit uw rugzak van werkvormen die u weer kunt gebruiken in uw praktijk.

Tijd voor actie! Je gaat weer aan de slag met de thema’s die in deze cursusdag centraal staan.


Wat kun je verwachten?

  • De cursus is zeer praktisch van aard. Hierdoor kan u direct aan de slag met de werkvormen. Doordat u zelf aan de slag gaat met verschillende thema’s, leert u tevens veel over uzelf.
  • U krijgt een overzichtelijke cursusmap met daarin alle werkvormen, netjes verdeeld over verschillende thema’s die aan bod komen tijdens de tweedaagse cursus.
  • Persoonlijke aandacht voor u en uw hond
  • Kleine groepen van maximaal 4 deelnemers.


Praktische informatie

Cursusdata, alle dagen van 10:00 tot 15:00 uur

Voorjaar 2022

 Cursusdag 1: 26 maart 2022

 Cursusdag 2: 9 april 2022

Najaar 2022

 Cursusdag 1: 1 oktober 2022

 Cursusdag 2: 15 oktober 2022

De cursus wordt gegeven op het terrein van HSVA, sportpark Zielhorst 4, 3822 ZT Amersfoort (Noord-Holland)

De investering voor deze cursus bedraagt € 275,- exclusief BTW


Als u bijzondere eetvoorschriften hebt, laat het gerust weten, dan houd ik daar rekening mee.

U neemt uw eigen hond mee naar de cursus. Neem daarom om een plaats mee voor uw hond, een speeltje of snuffelmat én voldoende voertjes.


Van hulpvraag naar succesvolle en complete DAI interventie met de Karpa Koffer

(Geaccrediteerd bij AKR. ID nummer: 459864)

Voorwaarden;
Je hebt minimaal de DAI level 1 opleiding afgerond en hebt behoefte aan een set praktische tools om een passende, complete, DAI neer te zetten bij een hulpvraag.
Want hoe pak je dat aan? De cliënt heeft een hulpvraag, hoe zet je dit om in een goed traject?

Wij leren jou een goed intake gesprek te voeren zodat de hulpvraag bij aanvang duidelijk is. Daarna leer je doelen koppelen aan de hulpvraag. Vervolgens ga je de bijbehorende DAI oefeningen inzetten en leer je hoe je het traject goed kunt evalueren en afsluiten.
Een praktische verdiepingscursus die jou een duidelijk stappenplan biedt om een professionele en complete DAI interventie aan te bieden.
Je krijgt bij de cursus het "Karpa Koffer werkboek". Hierin staan veel DAI mogelijkheden beschreven voor diverse doelgroepen en hulpvragen. Zo kun je makkelijk bij iedere doelgroep/hulpvraag een passende DAI opzetten.
Geschikt voor een zeer brede doelgroep aan cliënten!
Of het nu gaat om het geven van psycho educatie met inzet van jouw hond of het werken aan sociale vaardigheden voor een cliënt met autisme, jongeren of juist volwassenen, voor elke doelgroep is een passende DAI te maken met behulp van dit werkboek.

De verdiepingscursus wordt gegeven door Karin van Staveren en Patricia Steeman van Karpa4Care. Beide dames hebben zeer ruim ervaring in het werken in de zorg voor met mensen met een (verstandelijke) beperking en helpen jou graag bij het professioneel neerzetten van een DAI traject. Dit is een verdiepingscursus zonder hond.

Meer informatie nodig ?
Je kunt contact opnemen via mail op info@karpa4care.nl of per telefoon op nummer 06-41655394.

Praktische informatie
De verdiepingscursus duurt twee dagen en wordt gegeven op
zaterdag 29 oktober & zaterdag 12 november 2022.

De cursusdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur en is inclusief lunch
De cursus in het voorjaar wordt gegeven in de praktijk van Karpa4Care in Nieuw-Vennep.
Eigen hond kan niet mee.
De investering voor deze cursus bedraagt € 275,- per persoon (exclusief BTW). Dit is inclusief werkboek en certificaat van deelname 

Verdiepingscursus ouderen (dementie)

Komt u met uw hond in het verzorgingstehuis? Dan is deze verdiepingscursus wat voor u!
Tijdens de verdiepingscursus van Dierondersteunende Interventie bij dementie gaan we dieper in op wat dementie nu net is. Wist u dat er verschillende fasen van dementie zijn?
We gaan aan de hand van een powerpoint deze fasen overlopen en kijken welke interventie bij welke fase past. Er worden heel wat ideeën gegeven en informatie gedeeld. Daarnaast wordt er beter gekeken naar de motoriek en de bewegingen en hoe u daar in uw interventie mee aan de slag kan gaan. Al deze zaken komen in de voormiddag aan bod. In de namiddag gaan jullie zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden en kan u zelf ervaren hoe het is. Een goed gevulde dag dus!

Deze cursusdag is van 10u tot 15u en is met eigen hond.

De cursus wordt gegeven op het terrein van HSVA, sportpark Zielhorst 4, 3822 ZT Amersfoort (Noord-Holland).

Investering: €95,- p.p. exclusief BTW

Data: 2 juli 2022

Verdiepingscursus 'Zet je deelnemer in beweging'

Zoek je (samen met je hond) verdieping in je werk binnen de (jeugd)hulpverlening, coaching of het onderwijs? Wil je meer kennis opdoen over verantwoord, doelgericht je klant in beweging zetten met sport- en spelelementen? Tijdens de verdiepende cursusdag `Zet je deelnemer in beweging', krijg je veel verschillende tools en materiaal aangereikt, die je direct kan inzetten tijdens je werk met klanten.

De cursus bestaat uit een online programma `Je Hond als Personal Trainer', een online kennismakingsbijeenkomst en een fysieke cursusdag. Tijdens de online kennismakingsbijeenkomst wordt het lesmateriaal verstrekt en de opdrachten worden uitgelegd ter voorbereiding van de cursusdag. Tijdens de cursusdag zelf worden deelnemers uitgenodigd om het geleerde te koppelen aan de praktijk en daarmee te oefenen.

Je krijgt de modules:

  • Doelgericht sport en spel elementen inzetten tijdens je begeleiding
  • Gezonde voedingstips verwerken in je begeleidingsprogramma
  • Het welzijn van de hond (tijdens sport- en spelelementen)
  • Problematieken van deelnemers uit de praktijk
Je krijgt bij deze cursus een draaiboek en een werkboek voor je deelnemer. Hij is direct toepasbaar binnen je eigen werk én op maat te maken voor elke cliënt en elke hond!  

Deze cursus wordt gegeven door Margot Swart van CoHond en geeft accreditatie-punten bij het AAI-register.
Belasting: thuisstudie 2 uur inlezen en volgen van het online programma

De cursus kost €190,- p.p. inclusief BTW, lesmateriaal en lunch.
Maximaal 8 deelnemers.

Data:  2 juni online 19.00 - 20.00 & 10 juni Alphense Hondenclub, 09.30 tot 16.00 uur