Inspirerende Verhalen/Blogs/Artikelen

De band tussen mens en hond is bijzonder te noemen. Wetenschappelijk is er nog niet veel bewezen, maar in de praktijk hebben wij mogen aanschouwen wat voor 'wonderen' onze honden soms kunnen verrichten. Op deze pagina geven wij graag een podium aan de meeste inspirerende, interessante en soms ook ontroerendste verhalen en artikelen van DAI Teams die bij ons een opleiding of cursus hebben gevolgd of van organisaties waar wij mee samenwerken. 

Universiteit van Nederland: Hoe kan een dier jouw dokter zijn?

Het komt steeds vaker voor: een kat in de behandelkamer van de psycholoog, een bezoekhond in het verpleeghuis, een paard als persoonlijke coach. En er zijn ook nog voorleeshonden op school en een bonte stoet aan dieren op de zorgboerderij. Kunnen dieren echt helpen in therapie? Theo Verheggen (Open Universiteit) vertelt wat de wetenschap weet en scheidt de zin van de onzin.

Alle Zin, praktijk voor levensbegeleiding

Hoofdzakelijk biedt een geestelijk verzorger 1-op-1 begeleiding bij betekenisgeving, zingeving en levensvragen. Vaak komen belangrijke thema’s of vragen omhoog rondom heftige gebeurtenissen en situaties in het leven. Eline Michelle Amenda zet haar hond Lupin in haar praktijk Alle Zin. Ze schrijft hier hele mooie blogs over, die echt waardevol zijn om eens te lezen!

Hond op Bezoek en Hond in School van Anke Rijpkema

Een hond als bezoekdier is best wel speciaal. Maar er komt heel wat bij kijken. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden.
Als er een hond op visite komt dan is aaien en aandacht voor de cliënt vaak al genoeg. Maar hoe leuk is het als de hond op een kinderafdeling langskomt en alvast zijn eigen speelgoed meeneemt? En wat doe je als je elke week bij een groep op bezoek komt? Variatie in de activiteiten, maakt het veel leuker.
In dit boek geef ik meer dan tachtig activiteiten om bij een bezoek in te zetten. Deze activiteiten zijn ook leuk voor elke hondenbezitter om thuis te doen.
( Anke heeft ook het boek Hond in School geschreven voor nog meer spelideeën! )

De kracht van de vacht: Hoe honden helpen bij depressie

Blog geschreven door Pascalle van Vliet voor Houdmoed.nl wat onderdeel is van 113 zelfmoordpreventie.

Voorleeshond helpt kinderen die moeite hebben met voorlezen

Bibliotheek DOK Delft is bijzonder blij met voorleeshond Donna!

Geslaagd als hond

Blog geschreven door Irma Roder over haar ervaring van de PADA test

Banjo is een aanvulling op mijn werk

Lees wat Eva Verwijs samen met Banjo betekend voor het welzijn van de cliënten van sherpa.

Ilse Snippe heeft bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek naar schoolhonden

Ilse Snippe van http://www.hisinterventies.nl ondersteund met haar honden Suus en Sjoef kinderen op scholen op verschillende manieren en heeft meegewerkt aan belangrijk onderzoek!

Soof helpt bij kinder en jeugpsychiatrie karakter

Soof is de hond van Fiona Muhlenbaumer, GZ-psycholoog bij Karakter.  In 2024 start er een onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van Soof.
In februari 2024 heeft Fiona een mooi document gemaakt met een samenvatting van de onderbouwing in AAT. Deze is erg nuttig om te lezen!

Pascalle van Vliet schrijft een prachtig boek: Een wolk om mij heen

Een boek wat het onderwerp depressie durft aan te kaarten, en waarbij de 'hulphondheld' een rol speelt hier mee om te kunnen gaan. Dit boek is echt een aanrader en direct te bestellen.

Collega in het 'Smoelenboek' van de GGZ

Iris Hoes - van der Meulen werkt samen met haar hond Bless bij Prodeba. Ze hebben een prachtig artikel geschreven voor het Flatmagazine!

Ziekenhuishond Flynn helpt kinderen met kanker bij de MRI

Laura Lecluse bezoekt samen met haar hond Flynn kinderen van het prinses Maxima Centrum. Het AD nam een kijkje achter de schermen. Klik ook even op de link van hun pilotstudie  honden in te zetten om angst en stress rondom sedatie en anesthesie.

Bo als mentor, door Lisette Otto

Lisette Otto heeft een mooie blog geschreven over haar hond Bo. Waar ze ooit de DAI opleiding begon met het idee haar hond in te zetten, bleek dit een andere wending te krijgen. Lisette Otto van Kleur het leven helpt mensen hun angsten te overwinnen.

James de voorleeshond

Barbara van Helvoort helpt kinderen die moeite hebben met lezen. Hier is een mooi filmpje van gemaakt, waarom James zo goed kan helpen.

Zorghond 'Dokter Evie' help patiënten in Deventer ziekenhuis

Jolanda ter Brinke heeft met haar hond Evie een primeur in het Deventer Ziekenhuis. Als eerste ziekenhuis in Nederland staat er een hulphond op de loonlijst. Hulphonden zijn al langer een bekend begrip in Nederland, maar dat ze worden ingezet bij een ziekenhuisbehandeling is nog zeldzaam.

Ruby de troosthond

Patricia Notting is uitvaartverzorger, en heeft een bijzondere collega. Ruby de Troosthond! Je kunt haar avonturen en verhalen volgen op Facebook.

Schoolhond Yarah

Froukje Hiemstra - de Haan zet haar hond Yarah elke woensdag in op school en in de klas om kinderen te helpen met leren. Zelfs de leerlingen hebben een boek gemaakt over Yarah! Je kunt hun ook volgen op Facebook op schoolhond Yarah.

Do as I Do in de dagbesteding

Mirrthe Gieskens van Dogwise is één van de eerste die de methode Do as I Do gebruikt in DAI. Het is prachtig om te zien wat dit voor de cliënten van haar dagbesteding doet!

Tessa Feer schreef een  kinderboek geschreven ter bevordering van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen

Praatjes met pootjes heeft een kinderboek geschreven ter bevordering van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Met dit boek kun je samen met het kind, op laagdrempelige wijze een gesprek over gevoel, emoties en ervaringen aangaan.

Een hondenbaan in de zorg

Annika Sakkers zet haar honden ( Border collies en sheltie ) in als hulpmiddel bij ouderen met onder andere dementie. Haar verhalen en filmpjes geven een mooi beeld over wat honden kunnen betekenen voor deze doelgroep.

Martina Thomas vertaalde het boek 'Emoties bij honden zien.'

Martina Thomas van Stip aan de Horizon deze must-have voor elke hondeneigenaar.  Met ‘Emoties bij honden zien’ tillen auteurs Gabi Maue en Katja Krauss het leren begrijpen van lichaamstaal en emoties van honden naar een heel nieuw niveau. Ruim tien jaar lang fotografeerden zij de vele manieren waarop honden hun stemming en bedoelingen aangeven. Uit duizenden foto’s selecteerden ze er uiteindelijk 1.300 die ze deskundig analyseerden en van gedetailleerde uitleg voorzagen. Het resultaat is een buitengewone visuele reis door de emotionele wereld van de hond. ( Vergeet ook niet het werkboek te bestellen )

Belevenissen van Guus

Guus is de hond van Yvonne Greveling, voorheen regieverpleegkundige in Zonnekamp. Guus was getraind als therapiehond en bracht veel afleiding en plezier brengt bij de bewoners.

Maar als therapiehond kon hij juist ook rust bieden aan onrustige en angstige bewoners. Andere bewoners kon hij activeren door ze uit te nodigen om met hem te spelen. Bewoners konden een wandelingetje met hem maken of hem voeren.

Inmiddels werkt Yvonne niet meer bij Noorderboog, maar de komische en ontroerende anekdotes van dit duo kunt u nog eens nalezen in de blogs die Yvonne geschreven heeft.

Onderzoek naar de effecten van honden op mensen met dementie

Promotie: Inzet van hond vergroot sociale interactie van mensen met dementie.  Verpleeghuizen zetten regelmatig honden in als onderdeel van het activiteitenprogramma voor mensen met dementie. Wat is het effect daarvan? En is het effect hetzelfde als je robotdieren inzet? Specialist ouderengeneeskunde en kaderarts psychogeriatrie Lonneke Schuurmans onderzocht het. Op vrijdag 1 maart 2024 promoveert ze bij de Open Universiteit.

Geslaagde pilot voor winnaar MRS-prijs met idee 'Meer honden in de zorg'

In 2022 won Saskia Vink, recreatieleider op landgoed Ursula in Nieuwveen, de Maria Regina Scholtenprijs voor het ‘Beste Idee van Ipse de Bruggen’ voor haar idee ‘Meer honden in de zorg’. De winnaar van de tweejaarlijkse wedstrijd krijgt een geldbedrag en ondersteuning vanuit Ipse de Bruggen om hun idee te realiseren. De afgelopen anderhalf jaar is Saskia flink aan de slag gegaan om de inzet van therapiehonden uitgebreid te onderzoeken. Samen met Labrador Retriever Boris als aaibare ondersteuner bezocht Saskia verschillende cliënten van Ipse de Bruggen. Met een aantal opvallende en nuttige inzichten als resultaat.

Belevingsgerichte zorg van
Vera met Luna

Vera van den Heuvel heeft een prachtig portfolio geschreven voor het DAI Advanced/Expert diploma. Vera weet bijzonder goed te verwoorden en te onderbouwen wat ze kunnen betekenen als DAI team voor de oudere dementerende bewoner. Vera is zo vrij om een deel van haar portfolio te delen zodat ze andere kunnen inspireren!

Dogs imitate actions demonstrated from an online meeting software

Bekijk deze fascinerende studie! Onderzoekers hebben ontdekt dat honden acties kunnen imiteren die ze observeren via online vergadersoftware. Het experiment bevatte twee honden die getraind zijn met de 'Doe wat ik doe'-methode. Ze hebben met succes de acties van hun eigenaren nagemaakt vanuit de voor- en zijhoeken op een projectorscherm, hoewel het repliceren van acties vanuit vogelvlucht uitdagend bleek.

Podcast: De inzet van hulpdieren

Als je denkt aan hulpdieren, zie je misschien direct een blindengeleidehond voor je. Toch zijn er nog zoveel meer mogelijkheden op het gebied van hulpdieren. Margot Swart werkt als hulpverlener al jaren met de inzet van honden. Ze vertelt in onze podcast welke dieren geschikt zijn om in te zetten, op welke manier ze zorg kunnen bieden en welke impact ze terugziet bij cliënten.