Opleiding Dog Assisted Interventions - basis

Bent u geïnteresseerd en geïnspireerd geraakt in het werk van Dog Assisted Interventions en heeft u zelf ook een hond waarvan u denkt dat hij/zij geschikt is voor dit vak? Volg dan de opleiding Dog Assisted Interventions en ontdek wat u samen met uw hond voor een ander kunt betekenen.

De opleiding van DAI Academy is één van de eerste opleidingen die was geaccrediteerd bij het AKR waarbij de opleiding langs de ISAAT /ESAAT /IAHAIO meetlat werd gelegd en als erkende opleiding level 1/2 (basis/advanced) werd bestempeld. Dat betekent dat wij voldeden aan alle nieuwste eisen die vanuit Europa gesteld worden. Bij het slagen van deze opleiding kunt u een aanvraag doen om in het AAI-register te komen. 

Momenteel voldoen we aan de nog strengere eisen van de branchevereniging aanbieders Dier en Zorg omdat deze nog meer aansluiten bij onze visie over de kwaliteitsbewaking. Hier kunt u de gedragscodes inzien en de protocol hond waar wij aan voldoen.

In deze opleiding Dog Assisted Interventions - basis leert u uw eigen hond in te zetten bij verschillende interventies. Dit kan bijvoorbeeld zijn om straks als bezoekteam aan de slag te gaan bij verzorgingstehuizen of andere instellingen. Maar deze opleiding is ook uitermate geschikt als mooie basis voor het professioneel inzetten van uw hond op uw werk als coach, psycholoog, leraar, fysiotherapeut, etc. Iedereen ervaart deze opleiding als een stap dichter in het worden van een (h)echt team van mens en hond. Juist omdat u de hele opleiding met uw eigen hond doet leert u nog meer in te gaan op uw specifieke situatie en kunnen we dus ook helpen met en bij andere dingen waar u tegenaan loopt.

Onderwerpen die in de opleiding "Dog Assisted Interventions - basis" aan bod komen:

  • Basisprincipes DAE/DAA/DAT/DAC

  • Fysiologie en ethologie

  • Psychologie
  • Opvoeding en training van de hond
  • Uw hond leren kennen via R.I.E.C.H
  • Welzijn, veiligheid en zorg
  • EHBO voor honden
  • Pijncheck door een pijnspecialist
  • Spelletjes en spulletjes
  • AAI opzetten en uitvoeren
  • Wetgeving en Ethiek
  • Communicatieve vaardigheden
  • Casussen oefenen
  • Uitstapje tuincentrum

In deze opleiding gaat het enerzijds over praktische toepassingen en interventies met honden op diverse terreinen van gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. Anderzijds ligt de focus op uw unieke hond en op jullie als team. Welke rol kan uw hond hebben in uw eigen beroepsuitoefening? Maar ook: hoe kun u als team DAI (handler/hond) samenwerken met een professional en aan gestelde doelen werken met uw hond? Hoe en op welke manier kunt u de hond inzetten? Wat past bij uw hond? Welke voorwaarden moet en kunt u scheppen voor uw hond, zodat hij zo plezierig mogelijk zijn werk kan doen? Cursisten gaan vooral zelf aan de slag met thema’s, doelstellingen en technieken en voeren deze ook praktisch uit. Werkvormen zijn: theorie, film-/fotomateriaal, casuïstiek, simulatie/rollenspel, aandacht voor materialen, uitvoeren van (praktijk)opdrachten.

 

Dus heeft u een leuke, vriendelijke en sociale hond van minimaal 9 maanden bij aanvang van de opleiding en wilt u graag andere mensen helpen? Vraag dan een intake/kennismakingsgesprek op één van onze intakedagen aan waarbij we uw hond testen om te zien of hij/zij geschikt is voor dit werk of ga naar één van onze PADA testdagen. Als u zich prettig voelt bij onze werkwijze, dan mag u meedoen aan de 7-daagse opleiding, Deze is namelijk voor iedereen toegankelijk. Voor de intake wordt een aparte afspraak gemaakt. U kunt u inschrijven voor de intake via de webshop.

De zevendaagse opleiding wordt verspreid over 4 maanden waarin u veel praktijkopdrachten krijgt om thuis mee aan de slag te gaan met uw eigen hond. De eerste lesdag zal online gegeven worden van 10.00 t/m 13.00. Alle andere dagen zijn praktijkdagen die gegeven worden op onze locatie in Amersfoort (NL), Alphen aan de Rijn (NL) of Beerse (BE) van 10.00 t/m 15.00 waar u aan de slag gaat met uw hond onder begeleiding van twee praktijkopleiders. We hebben 9 filmpjes met in totaal 6,5 uur aan theorie die u in uw eigen tijd kunt bekijken.  Zo hoeven we op de praktijkdagen geen theorie te doen en kunnen we vooral lekker in de praktijk aan de slag! Er is een intensieve begeleiding vanuit de DAI Academy om u als team klaar te stomen voor dit prachtige werk. We werken in kleine groepjes van ongeveer 6 combinaties. Omdat u het werk uiteindelijk met uw eigen hond moet doen wordt verwacht dat u alle praktijkdagen uw hond meeneemt naar de opleiding, het draait tenslotte om jullie als team. 

Uw lesmap en de lunch op de praktijkdagen zitten bij de opleiding inbegrepen. Andere verplichte literatuur wordt door ons gratis online aangeboden! Deze boeken kan u zelf printen als u dat fijn vindt.  Wij raden zelf ook het boek "kalmerende signalen" van Turid Rugaas,  "Luister naar mij" van Tricia Hollingshead en de boeken "een hondenleven fysiek en mentaal in Balans 1 en 2" van Sam Turner aan om te lezen. Daarnaast hebben we een leuke lijst met nog meer aan te raden boeken die steeds weer wordt aangevuld.

U sluit de opleiding af met een portfolio, een praktijk- en een theorie-examen op opleidingsdag 7. Na de opleiding krijgt u een diploma om te kunnen laten zien dat u de basis beheerst van "Dog Assisted Interventions - basis" en kunt u zich eventueel laten registreren bij het AAI-register

Aan de hand van het examen "Dog Assisted Interventions - basis" krijgt u advies om wel of niet door te gaan met "DAI advanced". Professionals die hun hond inzetten op hun werk worden sowieso aangeraden door te gaan met de advanced opleiding om zo verdieping te krijgen voor hun specifieke vakgebied. Meer over de opleiding "Dog Assisted Interventions - advanced" vindt u hier.  

Denk er echter wel aan... Heeft uw hond in zijn leven laten zien dat hij:
  • Niet overgaat op tolereren?
  • Agressie laat zien naar dieren of mensen?
  • Bang of angstig kan reageren op mensen?
  • Niet herstelt na een stressvolle situatie?
  • Stress zich duidelijk zichtbaar opstapelt?
  • Hinder ondervindt door fysieke of mentale pijn?
Of is hij onherstelbaar ziek?
Zegt u op één van bovenstaande vragen "ja"? Dan kan u niet deelnemen aan de DAI opleiding Advanced. U kan wel deelnemen aan de DAI opleiding Basis, omdat deze vooral gaat over u en uw hond als team, maar uw hond kan in dit geval niet worden ingezet voor DAI, op welke manier ook.

LET OP: WEGENS ZWANGERSCHAPSVERLOF ZAL MANDY VAN LAAR VOORJAAR 2024 NIET BIJ DE OPLEIDING AANWEZIG ZIJN

Investering: €50,- excl BTW voor intake; €995,- excl BTW voor opleiding 

Data: 2024

Maandag groep:  -15/1, 5/2, 4/3, 25/3, 15/4, 6/5, 27/5   - Docenten: Saskia Dijkhuis en Martina Thomas            Amersfoort 

Vrijdag groep: -  26/1, 9/2, 1/3, 15/3, 5/4, 12/4, 26/4      - Docenten: Martina Thomas en Jennifer Batterink       Amersfoort 
Zaterdag groep: -  20/1, 3/2, 2/3, 6/4, 20/4, 11/5, 25/5  - Docenten: Saskia Dijkhuis en Jennifer Batterink       Amersfoort
Woensdag Alphen: - 7/2, 28/2, 13/3, 27/3, 10/4, 24/4, 15/5  - Docenten: Catharina van Klaveren en Tine Artes      Alphen aan den Rijn 
Trainingsweek: - 8 t/m 14 juli 2024            - Docenten: Saskia Dijkhuis en Martina Thomas       Amersfoort 
Woensdag Alphen: - 18/9, 2/10, 16/10, 6/11, 20/11, 4/12, 18/20 - Docenten: Catharina van Klaveren en Mandy van Laar   Alphen aan den Rijn 

NIEUW!

DAI opleiding basis – één trainingsweek!
We gaan in juli iets nieuw proberen! Een gehele trainingsweek van één online avond en daarna zes opeenvolgende dagen waarbij jullie aan de slag gaan met jullie honden. De eigenlijke DAI opleiding basis dus, maar nu verkort.

Voor de opleiding begint krijgt u al toegang tot alle theorie zodat u deze al helemaal tot zich kunt nemen voor de trainingsweek start. De theorie bestaat uit bijna 10 uur aan online lessen, toegang tot de online DAI map en gratis verplichte online literatuur. Zo kunt u goed voorbereid de trainingsweek starten! 

We jullie graag in Amersfoort op 8 juli voor de eerste echte praktijkdag. Gedurende de hele week – van maandag tot en met vrijdag – wordt u ondergedompeld in de wondere wereld van DAI, leert u meer kennen over EHBO, over trainen met uw hond, hoe u een case behandelt en een interventie opzet, waar u allemaal op moet letten qua veiligheid en hygiëne,… Op zaterdag 13 juli gaat u dan aan de slag met uw examen – zowel theorie als praktijk!

Het zal een intensieve week worden, maar het voordeel is dat u in de buurt kan overnachten en niet zes keer heen en weer zal moeten rijden. U blijft in de sfeer van de opleiding hangen en krijgt alle informatie achter elkaar.

Concreet dus: Trainingsweek van maandag 8 juli tot en met zaterdag 14 juli 2023 van 10u tot 15u. Prijs blijft hetzelfde.


Interesse? Laat het ons zeker weten! Stuur gerust een e-mail naar info@daiacademy.nl voor meer informatie.