DAI Basis opleiding

Bent u geïnteresseerd en geïnspireerd geraakt in het werk van Dog Assisted Interventions? Heeft u een leuke, vriendelijke en sociale hond van minimaal 9 maanden oud bij aanvang van de opleiding en wilt u graag andere mensen helpen met je therapie, school, coach, voorlees, aai of bezoek -hond als 'therapiehondenbegeleider'? Start dan de DAI Basis opleiding en ontdek hoe mens en hond samen 'werken'.

In deze Basis DAI opleiding leert u uw eigen hond professioneel in te zetten bij verschillende interventies. Dit kan bijvoorbeeld zijn om straks als bezoekteam aan de slag te gaan bij verzorgingstehuizen of andere instellingen. Maar deze opleiding is ook uitermate geschikt als mooie basis voor het professioneel inzetten van uw hond op uw werk als coach, psycholoog, leraar, fysiotherapeut, etc. Iedereen ervaart deze DAI Basis opleiding als een stap dichter in het worden van een (h)echt team van mens en hond. Juist omdat u de hele opleiding met uw eigen hond doet leert u nog meer in te gaan op uw specifieke situatie en kunnen we dus ook helpen met andere dingen waar u tegenaan loopt samen met uw hond. Bij ons staat het welzijn van de hond voorop. Daarom krijgt u altijd les van kynologisch gedragstherapeuten die u goed kunnen begeleiden bij (on)gewenst gedrag en het juist interpreteren van de lichaamstaal en emoties van uw hond. 

In deze Basis opleiding gaat het enerzijds over praktische toepassingen en interventies met honden op diverse terreinen van gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. Anderzijds ligt de focus op uw unieke hond en op jullie als team. Welke rol kan uw hond hebben in uw eigen beroepsuitoefening? Maar ook: hoe kunt u als team DAI (handler/hond) samenwerken met een professional en aan gestelde doelen werken met uw hond? Hoe en op welke manier kunt u de hond inzetten? Wat past bij uw hond? Welke voorwaarden moet en kunt u scheppen voor uw hond, zodat hij zo plezierig mogelijk zijn werk kan doen? Cursisten gaan vooral zelf aan de slag met thema’s, doelstellingen en technieken en voeren deze ook praktisch uit.

Wij voldoen als één van de eerste in Nederland aan de strengste eisen van de branchevereniging aanbieders Dier en Zorg, IAOHIO, ESAAT en ICOFA. Wij werken graag samen met deze organisaties omdat ze dezelfde visie over de kwaliteitseisen en de bewaking ervan hebben. Dr. Marie- José Enders- Slegers ( de uitvinder van de leerstoel antrozoölogie ) heeft bij ons ook de opleiding gevolgd en is zo lief geweest nog wat aanvullingen te doen om onze opleiding nog completer te maken. Jaarlijks hebben wij een internationale bijscholingsweek in Polen, Warschau waarbij meerdere organisaties van verschillende landen samenkomen om de nieuwste informatie te delen en in de praktijk een week van elkaar te leren, te sparren en ideeën uit te wisselen. 

Onderwerpen die in de opleiding "DAI basis opleiding" aan bod komen:

  • Basisprincipes DAE/DAA/DAT/DAC

  • Fysiologie en ethologie

  • Psychologie
  • Opvoeding en training van de hond
  • Uw hond leren kennen via R.I.E.C.H
  • Welzijn, veiligheid en zorg
  • EHBO voor honden
  • Pijncheck door pijncoach Saskia Dijkhuis van hondenpijn.nl
  • Spelletjes en spulletjes
  • AAI opzetten en uitvoeren
  • Wetgeving en Ethiek
  • Communicatieve vaardigheden
  • Casussen oefenen
  • Uitstapje tuincentrum
Praktische informatie
De zevendaagse opleiding wordt verspreid over meerdere maanden waarin u veel praktijkopdrachten krijgt om thuis mee aan de slag te gaan met uw eigen hond. Alleen de eerste lesdag zal online gegeven worden van 10u00 t/m 13u00 zodat we op een rustige manier kennis kunnen maken en filmpjes van DAI kunnen bekijken en bespreken. Alle andere dagen zijn praktijkdagen die gegeven worden op onze locatie in Amersfoort (NL), Alphen aan de Rijn (NL) of Beerse (BE) van 10u00 t/m 15u00 waar u aan de slag gaat met uw eigen hond onder begeleiding van twee praktijkopleiders. We hebben 7 filmpjes met in totaal 6,5 uur aan theorie die u in uw eigen tijd kunt bekijken en voorafgaand aan de opleiding toegang tot krijgt.  Zo hoeven we op de praktijkdagen geen theorie te doen en kunnen we vooral lekker in de praktijk aan de slag gaan! Alle filmpjes zijn in één keer opgenomen, gewoon zoals het is, waarbij de instructeurs ook in de omgang met hun eigen honden te zien zijn. Wij vinden het namelijk belangrijk in zowel de theorie als praktijk dat u bij ons een kijkje achter de schermen krijgt en kan zien dat wij ook tegen allerlei zaken zijn aangelopen en te maken hebben met verschillende honden met hun eigen karakter en willetje. Ook bij ons loopt het hierdoor soms niet zoals we dat graag zouden zien. Daarbij vinden we dat wij als instructeurs moeten kunnen laten zien dat wat we jullie leren tijdens de opleiding ook zelf in de praktijk kunnen brengen en dingen voor kunnen doen. Er is een intensieve begeleiding vanuit de DAI Academy om u als team klaar te stomen voor dit prachtige werk. We werken in kleine groepjes van ongeveer 6 combinaties. Omdat u het werk uiteindelijk met uw eigen hond moet doen wordt verwacht dat u alle praktijkdagen uw hond meeneemt naar de opleiding, het draait tenslotte om jullie als team. 
U sluit de opleiding af met een portfolio en een praktijk- en een theorie-examen op opleidingsdag 7. Na de opleiding krijgt u een diploma om te kunnen laten zien dat u de theoretische en praktische basis beheerst van het inzetten van uw hond in DAI. Dit diploma is voor uzelf en de Basis opleiding hoeft u niet nogmaals opnieuw te doen met een eventuele volgende hond. Na deze DAI Basis opleiding bent u namelijk in staat zelf in te schatten wanneer u stage-uren kan gaan maken met een hond en onder welke voorwaarden dat kan. Uw hond is dus op het einde van deze opleiding nog NIET gecertificeerd! Daarvoor is een PADA test verplicht, samen met een advanced/expert opleiding.  Aan de hand van het examen van de DAI Basis opleiding krijgt u een tweede advies moment om wel of niet door te gaan met "DAI advanced/expert" en het doen van de PADA test als die nog niet gedaan is.  We raden iedereen die zelfstandig hun hond wil inzetten/meenemen naar hun werk of als u als bezoekteam aan de slag wilt gaan door te gaan met de advanced/expert opleiding om nog meer verdieping te krijgen in uw specifieke werkveld en situatie. En natuurlijk ook om uiteindelijk u samen met uw hond officieel te certificeren en eventueel te registeren.
Investering: 1200,- euro inclusief BTW

DAI Trainingsweek
We hebben één keer per jaar een reguliere trainingsweek in Amersfoort waarbij u de DAI Basis opleiding 'verkort' kan volgen.
U krijgt één online avond, ruim een maand van te voren (19 juni van 19.00 - 22.00, 2024) , en daarna zes opeenvolgende dagen (8 t/m 14 juli 10.00 - 15.00, 2024) waarbij jullie aan de slag gaan met jullie honden. Voor de opleiding begint krijgt u al toegang tot alle theorie zodat u deze al helemaal tot zich kunt nemen voor de trainingsweek start. De theorie bestaat uit bijna 6,5 uur aan online lessen, toegang tot de online DAI map en de gratis verplichte online literatuur. In de maand voordien wordt de Watts-appgroep alvast geopend zodat u uw vragen al kunt stellen aangaande de theorie. Gedurende de hele week – van maandag tot en met vrijdag – wordt u ondergedompeld in de wondere wereld van DAI, leert u meer kennen over EHBO en herkennen van pijn bij honden, over trainen van en met uw hond, hoe u een case behandelt en een interventie opzet, waar u allemaal op moet letten qua veiligheid en hygiëne en nog veel meer. Alles wat in de reguliere opleiding ook wordt behandeld, zal ook hier aan bod komen. Op zaterdag heeft u dan het examen – zowel theorie als praktijk! Het portfolio mag u tot een maand na de trainingsweek inleveren, om zo de opleiding af te ronden.
Het zal een intensieve week worden, maar het voordeel is dat u in de buurt kan overnachten en niet zes keer heen en weer zal moeten rijden. U blijft in de sfeer van de opleiding en wordt niet afgeleid door andere omstandigheden. We zien ook dat de honden echt een groep vormen in een week, niet meer aan elkaar hoeven wennen en we zijn geen extra tijd kwijt aan het opzetten van spullen en de rondvraag 'Hoe gaat het". Dit maakt dat er vaak meer tijd overblijft om extra te kunnen trainen en andere dingen te kunnen behandelen.
Investering: 1200,- euro inclusief BTW


Literatuur

Uw lesmap en de lunch op de praktijkdagen zijn bij de opleiding inbegrepen. Andere interessante literatuur omtrent DAI wordt door ons gratis online aangeboden en wordt jaarlijks bijgewerkt en aangevuld door de DAI Academy! Deze boeken/papers kan u zelf printen en geven extra verdieping aan de lesstof. U vindt onder andere in deze literatuur het IAHAIO white paper, de gedragscodes en protocol hond van de Branchevereniging Dier en Zorg, handboek "Animal Assisted Activitities with Dogs" en het handboek "honden in dierondersteunde therapie en onderwijs" in het Nederlands vertaald, PADA infopack en nog veel meer. 

Wij raden ten zeerste zelf ook het boek: 'Emoties bij honden',  van Katja Kraub aan, dat is vertaald door onze collega Martina Thomas. Dit boek kun je bestellen bij edupet. 

We hebben ook nog een prachtig werkboek R.I.E.C.H dat u bij ons kunt bestellen, gebaseerd op de R.I.E.C.H werkwijze van Mandy van Laar. Deze werkmap is uitgeschreven door Tine Arets en telt maar liefst 108 pagina's. De map staat vol met praktische opdrachten die makkelijk te gebruiken zijn voor meer verdieping bij het inzetten van uw hond in DAI, voor kynologisch instructeurs en iedereen die graag dieper en verder wil kijken waar de oorsprong/kern van de relatie met uw hond ligt en deze wilt begrijpen. 

Data 2024:

Maandag: 15/1, 5/2, 4/3, 25/3, 15/4, 6/5, 27/5      Saskia Dijkhuis en Martina Thomas      Amersfoort

Vrijdag: 26/1, 9/2, 1/3, 15/3, 5/4, 12/4, 26/4          Martina Thomas en Jennifer Batterink      Amersfoort
Zaterdag: 20/1, 3/2, 2/3, 6/4, 20/4, 11/5, 25/5       Saskia Dijkhuis en Jennifer Batterink        Amersfoort
Woensdag: 24/1, 31/1, 21/2, 20/3, 17/4, 1/5 en 22/5    Catharina van Klaveren en Tine Arets       Beerse
Woensdag: 7/2, 28/2, 13/3, 27/3, 10/4, 24/4, 8/5      Catharina van Klaveren en Tine Arets          Alphen aan den Rijn
Trainingsweek: 19 juni  - 8 t/m 14 juli          Saskia Dijkhuis en Martina Thomas        Amersfoort
Woensdag: 11/9, 25/9, 9/10, 23/10, 13/11, 27/11, 11/12   Catharina van Klaveren en Tine Arets     Beerse
Woensdag: 18/9, 2/10, 16/10, 6/11, 20/11, 4/12, 18/20   Catharina van Klaveren en Mandy van Laar      Alphen aan den Rijn
Vrijdag: 20/9, 11/10, 18/10, 8/11, 22/11, 6/12, 20/12    Mandy van Laar en Martina Thomas       Amersfoort
Zaterdag: 14/9, 21/9, 12/10, 9/11, 16/11, 30/11, 14/12      Saskia Dijkhuis en Jennifer Batterink         Amersfoort
Maandag: 23/9, 21/10, 28/10, 4/11, 18/11, 25/11, 2/12  Saskia Dijkhuis en Martina Thomas       Amersfoort