Uw winkelmandje is momenteel leeg
De DAI Academy faciliteert opleidingen en cursussen
voor mensen die graag doelgericht hun hond zouden willen inzetten als hulpmiddel bij een
interventie, in de volksmond ook wel 'therapiehondenbegeleider'. Hierbij kan u denken aan professionals die werken in de
ouderzorg, leerkracht, revalidatie arts of aan hondeneigenaren die graag
vrijwilligerswerk willen doen met hun hond en zo iets kunnen betekenen voor een
ander.
De DAI Academy maakt gebruik van de naam Dog Assisted Interventions. De officiële terminologie voor DAI is AAS ofwel Animal ( Dog ) Assisted Services. Het is een verzamelnaam voor iedere vorm van therapie, coaching, counseling, educatief programma of iedere activiteit ondernomen met behulp van honden. Dog Assisted Services heeft de volgende categorieën:
Dog Assisted Support Programs ( DASP ): Bij DASP worden honden ingezet bij activiteiten met als doel een verbetering van de kwaliteit van leven waarbij plezier en ontspanning voorop staat , bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen, dagbestedingscentra ,coaching of op zorgboerderijen.
Dog Assisted Therapies ( DAT ): Bij DAT krijgen dieren een therapeutische rol tijdens de behandeling van een persoon met bijvoorbeeld syndroom van Down, autisme spectrum stoornis, etc. De honden hebben een vaste begeleider, maar worden ingezet ter ondersteuning van steeds wisselende patiënten of cliënten. DAT wordt altijd uitgevoerd door of onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde therapeut.
Dog Assisted Education ( DAE ): Honden worden in een educatieve setting op scholen ingezet met als onderwijsdoel de verbetering van de sociale vaardigheden, de taal en het cognitief functioneren. De hond wordt ingezet bij educatieve doeleinden, zoals lezen, rekenen, taal en het oefenen van de sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld tijdens educatieve activiteiten, voorleesprojecten en interventies gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling. Ook wordt er voorlichting gegeven over de omgang met honden.Werken met een hond heeft iets extra’s, iets wat geen andere therapie of activiteit te bieden heeft.
De interactie met de hond vergroot
de motivatie en het zelfvertrouwen van mensen. De therapie of interventie wordt
een belevenis in plaats van een verplichting. Het gevoel van het werken met de
hond is heel fijn, de hond maakt contact op een manier waarop de persoon dit
aankan.
Dit geeft een groot gevoel van invloed, erkenning en vertrouwen. Er is geen mooiere manier van ervaringsgericht leren! Nog een
voordeel is dat er oxytocine vrijkomt bij het aanraken van de hond en dat de
hartslag en bloeddruk daalt bij de interactie met de hond.
2024©
Windbaan
58
Zeewolde
3893CJ
Nederland